Loppusuoralla viimeiset sekunnit pois Kuva:Pentti Karru
Timo Helin on saanut maailmanmestaruuspronssimitalin kaulaansa Kuva: Jaana Helin
Kuva: Ilkka Metsälä
Kuva: Sirja Karru

Timo Helin saavutti suunnistuksen pitkän matkan kilpailun maailmanmestaruus pronssia tiukassa sekuntikamppailussa. Hänen kolmen peräkkäisen kilpailun sarja huipentui pitkän matkan finaaliin.

Metsämatkojen karsintakilpailussa Timo saavutti neljännessä karsintaryhmässä viidennen sijan. Sijoituksellaan hän varmisti A-finaalipaikan keskimatkan kilpailuun sarjaan M55.

Keskimatka suunnistettiin Sauvossa karsintaa seuraavana päivänä samasta kilpailukeskuksesta. Radan pituus M55 sarjassa oli 3,9 km ja siinä oli 12 rastia. Timo Helin aloitti keskimatkan kilpailun hyvin ja vauhdikkaasti. Vakka-Rastin mies eteni viisi ensimmäistä rastia niin, että hänen sijoituksensa oli sarjassa toinen. Sitten tuli seuraavan rastin otossa pieni kaarros ja haparointi rastin otossa. Tämä koukku ei vielä pudottanut sijoitusta. Mutta niin kuin usein suunnistuksessa, virhe johti toiseen virheeseen. Kun tulokulma rastille oli eri kuin mitä piti olla, niin lähtökin rastilta tapahtui aivan väärään suuntaan. Seuraavalla rastivälillä sijoitus tippuikin kymmenenneksi. Loppumatkalla Timo onnistui nostamaan sijoitustaan pari sijaa. Maailmanmestariksi tässä kilpailussa sarjassa miehet yli 55 vuotta tuli Gjermund Urset Norjasta loppuajalla 27.01. Timo Helin sijoittui sarjassa kahdeksanneksi ajalla 29.40. Maalissa hän oli ihmeissään, minkä takia lähdin aivan väärään suuntaan rastilta kuusi. Kilpailussa asiat tapahtuvat niin nopeasti ettei virheitään aina ymmärrä. Viitisen kymmentä metriä Timo kerkesi etenemään tiheän pusikon läpi ennen kuin kompassi paljasti suuntavirheen. Maalissa hän oli pettynyt suoritukseensa. Emmekä me seurakaveritkaan osanneet häntä kehua. Maailmanmestaruuskilpailujen kahdeksas sija on aivan käsittämätön saavutus. Mutta jotain jäi hampaan koloon Timolle Sauvon kisasta.

Välipäivän jälkeen veteraanien suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut jatkuivat Rymättylässä. Vuorossa oli pitkän matkan finaali. Sarjassa M55 radan pituus oli 7,4 km ja radassa 13 rastia. Kilpailijat lähetetään maastoon kahden minuutin välein käännetyssä järjestyksessä keskimatkan kilpailun tulosten mukaan. Timon jälkeen lähtöluettelossa oli seitsemän kilpailijaa, viimeisenä maailmanmestari Gjermund Urset. Kilpakumppaninsa kanssa Timo aamulla spekuloi, että 50 minuutin loppuajalla voisi olla lähellä mitalia. Loppuviitoituksella saimme maastosta väliaikoja kahdelta rastilta. Väliajat lupailivat kohtuullista sijoitusta. Takaa-ajajista jotkut saivat parempia väliaikoja kuin Timo vaikka ensin tulikin kärkiaika. Aloimme jännittää, koska hän tulee näkyviin viitoitukselle. Samassa, ennen tavoiteaikaa 50 minuuttia, mies rynnisti alamäkeen. No nyt näyttää hyvältä. Vauhti viimeisissä mutkissa ja loppusuoralla oli tosi kova. Vauhti oli maksimaalista. Kaikki oli pelissä. Menimme Timoa vastaan maalille. Sitten alkoi tuskien 14 minuuttia, kuinka moni menee ohi? Timo alkoi miettimään, "kiersin polun kautta vihreää rastille. Olisiko sittenkin pitänyt mennä suoraan, kun siitä tuli niin iso mutka". Timon suunnistuksen tavaramerkki on suora linja, ei mitään kaarroksia. Meistä kartalla rauhassa katsottuna, kierto näytti ihan hyvältä. Jälkitarkastelussa kaikki kärkimiehet olivat kiertäneet polun kautta. Sitten tuli seuraava arvuuttelu. "Mennessäni vihreän läpi siellä keskellä oli polku jota ei ollut kartassa. Seurasin sitä hetken sivusuuntaa ja jatkoin sitten suunnassa. Hetkeen en tiennyt missä tarkalleen olen. Sain kuitenkin suhteellisen nopeasti kiinni kartasta." Onneksi oli pitkä väli. "Se ylimääräinen polku oli avoimelle uralle heinikkoon suunnistajien tallaama ura. Muuten olin hyvin kartalla", totesi Timo. "Viimeisen pitkän välin otin tosi tarkasti, olin aivan puhki väsynyt ennen viimeistä rastia". Ei se kyllä loppusoralla siltä näyttänyt. Maalissa Timo totesi, "kaikki voimat tuli käytettyä metsässä ja jos joku tulee kovempaa on hän parempi suunnistaja ja on voittonsa ansainnut". Nämä spekuloinnit suorituksesta lyhensivät niitä 14 minuuttia. Netti tulospalvelun takkuilu haittasi tilanteen seuraamista. Kaksi minuuttia ennen Timoa lähtenyt hävisi hänelle kolme sekuntia. Kolme jälkeen lähtenyttä jäi taakse maalissa. Viides sija on siis varma. Pitkää odotusta. Sitten kenttäkuulutus alkaa odottaa viimeksi lähtenyttä maaliin. Gjermund Urset on tulossa tänäänkin voittajana maaliin. Kuulutus alkaa lukea sarjan tuloksia Germund voittaa, toisena Antti Virtanen ja kolmantena Timo Helin. "Jee, se on MM-mitali!" huutaa Timo. Me muut paikalla kiljumme riemusta. Kannustusjoukko vuodattaa ilon kyyneliä. Samalla Timo muistaa äskettäin edesmennyttä isäänsä, kuinka hän oli aina mukana lasten urheiluharrastuksissa. Lasten harrastuksissa vanhempien läsnäolo on todella tärkeää.

Tuloksista rastiväliaikoja tarkastellessa vasta näkee kuinka pienestä menestyminen on kiinni. Se on todellista sekuntipeliä. Timo Helin on alkumatkasta sarjassaan sijoilla neljä ja viisi. Rastivälillä 6-7 väliaika oikeuttaa sijalle 49 ja kokonaissijoituskin tippui yhdeksänneksi. Mutta seuraavan välin pohja-aika nosti taas neljänneksi. Vasta toiseksi viimeisellä rastilla hän nousi kolmanneksi, kolmesataa metriä ennen maalia. Viimeisellä rastilla Timo on yhden sekunnin edellä Matti Vainionpäätä. Jos häviät 15 sekuntia pronssista, olet vasta seitsemäs.