Kuntorastiohjeita
Ohjeita Vakka-Rastin kuntorasteille osallistujille
1. Rasti-Muistion yleiskartta ja VaRa-netissä oleva opaskartta kertovat Kuntorastien suunnistusalueen. Varmista aina ajo-ohje paikallislehtien seuratoiminnan palstalta. Pysäköi huolellisesti.
2. Kuntorasteilla noudatetaan SSL:n sääntöjä ja lisäohjeita. Kiellettyjä alueita ovat viljellyt pellot, pihat ja muut yksityisalueet.
3. Kuntorasteilla käytetään Emit-leimausta.
4. Lähdöt aikaisintaan klo 17.00 ja metsään pääsee klo 18.30 asti.
5. Radat: noin 2 km (helppo), 3,5 km (helpohko), 5 km (keskivaikea) ja 6,5 km (vaativa).
6. Ilmoittaudu keskuksessa ja kerro seurasi ja lunasta kartta myyntipisteestä. Karttamaksu 7 e/aikuinen ja 0 e/alle 20-v. (ei kuitenkaan VaRa:n jäseniltä - liity jäseneksi, niin säästät!). Emit-korttivuokra kaikilta 1 e/kerta. Voit maksaa myös Smartum liikuntaseteleillä. Muut Liikuntasetelit ym. eivät käy maksuvälineenä.
7. Tutustu jo ennen ilmoittautumista esillä oleviin yleisohjeisiin, ratamalleihin ja rastinmääritteisiin. Tarvittaessa kysy järjestäjiltä neuvoa.
8. Lähdössä kirjataan Emit-numero, jonka jälkeen voit siirtyä 0-leimasimelle ja sitten metsään. Yhtä Emit-korttia saa käyttää vain kerran yhden tapahtuman aikana eli yhdellä emit-kortilla voi tulosluetteloon saada vain yhden ajan. Voit luontoliikkua myös ilman Emit-korttia ja ajanottoa, mutta muista ilmoittautua lähtiessä ja pois tullessa..
9. Rastit ovat puna-valkoisia rastilippuja, joissa tunnuskoodi sekä leimasin. Muista leimata rasteilla, jotka tulee kiertää numerojärjestyksessä. Muista myös Emitin maalileimaus.
10. Kartta on monivärinen suunnistuskartta, johon on erikseen merkitty maastokohtaiset kielletyt alueet. Kartanteon jälkeen maastossa on voinut tapahtua muutoksia.
11. Ilmoittaudu aina lähdössä ja maalissa, vaikka lähtisit ilman ajanottoa tai lopettaisit kesken. Näin tiedetään kaikkien lähteneiden palanneen eikä suoriteta turhaa etsintää.
12. Näet oman tuloksesi rastiväliaikoineen Emit-maalilipukkeesta. Tulosluettelot julkaistaan paikallislehdissä ja täydellisinä seuran internet-sivuilla.
Yleisohjeita VaRan kuntorastien ja perherastien järjestäjille
1. Varmista vuorosi rastikalenterista ja ota yhteys ryhmäsi muihin jäseniin ja sovi tehtävien jaosta. Tutustu yleisohjeisiin, Emit-ohjeisiin ja tiedotusohjeisiin ja kertaa SSL:n Ratamestari-kirjasta radanlaadinnan perusteet.
2. Valitse keskuspaikka riittävän ajoissa ja pyydät luvat maan- ja metsänomistajilta. Muista myös yksityisteiden käyttöluvat. Suunnittele keskuspaikan toiminnot selkeään järjestykseen.
3. Laadi neljä rataa, joiden tarkempi pituus maastotyypin mukaan: vaativa n. 6,5 km, keskivaikea n. 5,0 km, helpohko n. 3,5 km ja todella/liian helppo n. 2,0 km. Tutustu maastoon ja valitse kartalta paikkansa pitäviä, monipuolisia rastipisteitä. Perherastien radat sovitaan erikseen.
4. Lue karttaohje ja toimi sen mukaisesti (mm. pyydä Leolta kartat vähintää 2 viikkoa ennen tapahtumaa). Laadi tiedotusohjeen mukaiset ennakkotiedotteet paikallislehtiin ja netti-infoon.
5. Ajanotossa käytetään EMIT-järjestelmää, perherasteilla on omat EMITit.
6. Varmista toimitsijatilanne ja kerro tehtävistä jo ennakkoon. Paikalla tulisi aina olla yksi "vapaa" toimitsija neuvomassa ja ohjaamassa. Kaikki toimitsijat käyttävät keltaista kuntorastiohjaajan liiviä.
7. Vie rastit oikeille paikoilleen maastoon. Tarkista koodit. Laadi lyhyet ohjeet.
8. Sijoita riittävästi suurempia ajo-opasteita sekä tarvittaessa rastilippuja tuloteiden varsille. Pieniä suuntanuoliopasteita käytetään vain poikkeustilanteissa, esim. pikkuteiden varsilla.
HUOM!! Virallisiin liikenneopasteisiin ei saa kiinnitää lippuja tai opasteita.
9. Kaikki osanottajat kirjataan lähtölistalle, vaikka ajanottoa ei haluttaisikaan. Kartta luovutetaan vasta ilmoittauduttaessa, jotta kukaan ei pääse järjestäjien tietämättä metsään. Listoista nähdään myös kaikkien lähteneiden palanneen maastosta.
10. Karttamaksu (ei VaRa-jäseniltä) aikuisilta 5 e ja alle 20-vuotiailta 0 e. Emit-korttivuokra kaikilta 1 e. Maksut tilitetään seuran Op-tilille ja maksuerittelyt taltioidaan kansioon seuravarastolle. Suoritukset tarkastetaan ja tulosluettelot sekä lehtijutut tehdään viipymättä tiedotusohjeen mukaisesti.
11. Lue ja tarvittaessa tulosta keskuspaikalle pelastussuunnitelma.
12. Keskuspaikka siistitään ja rastit haetaan välittömästi pois metsästä. Kaikki materiaalit palautetaan omalle paikalleen seuran varastolle. Siitä seuraavan ryhmän on taas mukava aloittaa järjestelynsä.
13. Tietokoneongelmissa auttaa Timo Tuominen puh.040-500 6353 ja sähköposti Timo.S.Tuominen(at)valmet-automotive.com tai Kari Jalava p. 050-595 3232 kari.jalava(a)uusikaupunki.fi.
14. EMIT-välineistöstä vastaa Toni Toivonen puh. 0400-780 976, toni.toivonen(at)uusikaupunki.fi. Hänelle tieto heti, jos kalustossa ilmenee vikaa tai on muuta siihen liittyvää asiaa.
15. Suomen Suunnistusliiton "Järjestä kuntosuunnistus" -ohjeet